Πρακτικές Συμβουλές


ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Οι φοιτητές που έλαβαν υποτροφία ERASMUS και θα μεταβούν σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού θεωρούνται «πρεσβευτές» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η συνολική τους παρουσία και επίδοση αντικατοπτρίζουν την εικόνα του Ιδρύματος αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Όσο πιο μεθοδευμένα οργανώσετε το ταξίδι σας, τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσετε στη συνέχεια. Για κάθε απρόοπτο, που ενδεχομένως θα συναντήσετε στη χώρα υποδοχής, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή ακόμη, σε επείγουσες καταστάσεις, με το Προξενείο ή την Ελληνική Πρεσβεία.

Πριν από την αναχώρηση:
1. Επιβεβαιώστε την κράτηση του δωματίου σας (αν είστε φοιτητές ERASMUS με χρονική διάρκεια παραμονής μεγαλύτερη των 6 μηνών, ενδεχομένως να δικαιούστε δωμάτιο σε φοιτητική εστία).
2. Ενημερωθείτε για την ημερομηνία εγγραφών στο ίδρυμα Υποδοχής.
3. Φροντίστε για την ανανέωση, εφόσον χρειάζεται, των ταξιδιωτικών σας εγγράφων (ταυτότητα/ διαβατήριο);
4. Τακτοποιήστε την ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη στο εξωτερικό (μπορείτε είτε να εκδώσετε "Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης" μέσω του ασφαλιστικού σας ταμείου είτε, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να προβείτε σε σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης).
5. Αγοράστε εγκαίρως τα (αεροπορικά) εισιτήρια για να πετύχετε φθηνότερες τιμές.
6. Επιβεβαιώστε το επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών (από την αεροπορική εταιρεία) για να μην κληθείτε να πληρώσετε επιπλέον χρεώσεις.
7. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και πάρτε μαζί σας τον απαραίτητο ρουχισμό.
8. Τακτοποιήσετε πλήρως τις τραπεζικές σας συναλλαγές (πιστωτικές κάρτες εν ισχύ) και ορίστε εξουσιοδοτημένο άτομο για την παραλαβή της υποτροφίας σας.
9. Αγοράστε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για την χώρα και την πόλη υποδοχής και μελετήστε τον πριν φύγετε.
10. Εξασκηθείτε λίγο στην γλώσσα που ομιλείται στη χώρα υποδοχής, παρότι κατέχετε γλωσσική επάρκεια.
12. Πάρτε μαζί σας μερικές φωτογραφίες διαβατηρίου. Θα σας χρειαστούν οπωσδήποτε (π.χ. στην έκδοση φοιτητικής ταυτότητας, πάσου, άδειας παραμονής κλπ.)
13. ...και Καλό Ταξίδι!

Κατά την άφιξή και την παραμονή σας:
1. Διαβάστε προσεκτικά τα έντυπα που συμπληρώνετε κατά την εγγραφή σας.
2. Αναζητήστε εκπτωτικές κάρτες για τις μετακινήσεις σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σε περίπτωση που δεν δικαιούστε πάσο).
3. Τηρήστε απλούς κανόνες για την προσωπική σας ασφάλεια, π.χ. φροντίστε να είστε με παρέα κατά τις νυκτερινές ώρες και ιδίως όταν βρίσκεστε σε άγνωστα σημεία, μην αφήνετε εκτεθειμένα τα προσωπικά σας είδη και γενικά μην τραβάτε την προσοχή με την εμφάνισή σας ή με τη συμπεριφορά σας χωρίς λόγο.
3. Σε περίπτωση που πέσετε θύμα κλοπής, αναφέρετέ το αμέσως στην αστυνομία και το Ίδρυμα υποδοχής. Σε σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμού θα πρέπει να ειδοποιηθεί το Ελληνικό προξενείο ή η Ελληνική πρεσβεία.
4. Εκμεταλλευτείτε την παραμονή σας και μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που σας φιλοξενεί. Γνωρίσετε τους συμφοιτητές σας και διατηρήστε μαζί τους φιλικές και συναδελφικές σχέσεις.

Κατά την επιστροφή σας:
Μην ξεχάσετε να προσκομίσετε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έντυπα που απαιτούνται για την τελική τακτοποίηση του φακέλου σας.